Ve čtvrtek 12. dubna měli všichni zájemci možnost zhlédnout film „Na obranu jídla“, oceněného velkou cenou Life Science Film Festivalu 2015.
Jak je možné, že moderní strava a životní styl dokáží způsobovat vážné problémy a vedou k nemocem, ale zároveň velmi srozumitelné a přístupné představení možností, co s tím můžeme dělat, jsou otázky kladené jak ve filmu, tak v následné diskusi.
Tuto možnost jsme měli díky nabídce Zájmového sdružení právnických osob dotčených provozem letiště Praha Ruzyně PAR, které promítání zaštítěné spoluprací s Letištěm Praha a.s. a společností Harvest Films z.s., nabídlo.
Snímek byl v tento den promítán hned dvakrát. Dopoledne ho v řepské Sokolovně mohli vidět žáci vybraných tříd druhého stupně řepských škol. Moderátorem diskuse s nimi byl Vojta Klinger a s Pavlem Hartvichem ze Střední školy hotelnictví a gastronomie International s.r.o. si s dětmi utřídili základní informace z filmu. Odpoledne byl pak film připraven pro širokou veřejnost v KC Průhon. Diskuse s moderátorem Markem Janáčem (časopis Vesmír), neurofyziologem prof. Františkem Vyskočilem a opět Pavlem Hartvichem ze Střední školy hotelnictví a gastronomie International s.r.o. rozšířila informace například o nejnovější poznatky vědy k otázce jaké maso je pro nás nejstravitelnější, kdy a jakou zeleninu jíst. Tato škola se stejně jako Pražská taneční konzervatoř a střední odborná škola s.r.o. také partnersky na tomto projektu zaměřeném na zdravý životní styl podílela a připravila pro zájemce chutné a zdravé občerstvení na téma „Co bychom si (ne)měli dát k večeři“. Účastníci tak měli možnost se nejen zapojit do zajímavé diskuse, ale také ochutnat netradiční chuťové kombinace zdravých jídel, případně si domů odnést i recepty.
Mgr. Naděžda Zemanová,
vedoucí Odboru školství a kultury