Pozor na platnost občanského průkazu v době konání voleb

Pokud v den voleb zjistíte, že váš občanský průkaz již neplatí, můžete se prokázat cestovním pasem.

Od srpna 2021 platí nový zákon o občanských průkazech, který neumožnuje vydávat tzv. dočasné volební občanské průkazy na počkání. Lze si totiž požádat o vydání občanského průkazu ve zkrácené lhůtě 24 hodin nebo 5-ti pracovních dnů.

Pokud zjistíte, že máte neplatný občanský průkaz, můžete si kdekoli v České republice požádat o vydání nového dokladu ve zkráceném termínu, a to 5-ti pracovních dnů. Vyzvednout si ho lze na městském či obecním úřadě dle vaší volby a poplatek činí 500 Kč.

Pokud přijdete na to, že vlastníte neplatný doklad ve čtvrtek 6. června 2024, rovněž máte šanci jít volit. Občanský průkaz vám Ministerstvo vnitra ČR vystaví do 24 hodin. Požádat o něj tedy musíte nejpozději ve čtvrtek 6. června 2024, kdekoli v České republice, ovšem vyzvednout si ho lze pouze na pracovišti ministerstva (Na Pankráci 1623/72, Praha 4) v pátek 7. června 2024. Cena takového průkazu je 1 000 Kč.

Důležité je také vědět, že po 45 dnech od změny rodinného stavu (rozvod, sňatek, úmrtí manžela/partnera atd.) či změny jména nebo příjmení pozbyde svou platnost občanský průkaz, kde byl původní rodinný stav vyznačen.  V takových případech je potřeba požádat si včas o vystavení nového občanského průkazu.

Vytvořeno: 14.5.2024